María Caridad García Bust, CEO de Granja Campomayor: “Les ajudes del CDTI Innovació ens permeten ser més àgils com a empresa”

María Caridad García Bust forma part de la tercera generació de Granja Campomayor, una empresa familiar que ha sabut arreplegar un llegat i transformar-ho en una de les pimes espanyoles més innovadores del sector avícola  

CEO GRANJA CAMPOMAYOR
Campomayor ha desenvolupat una varietat de preparats a força de clara d'ou

Tot va començar fa 80 anys quan el seu avi va tindre la idea d'emprendre en un petit llogaret de Galícia amb 300 gallines com a complement a l'economia familiar d'aquell aleshores, i on tot es feia de forma artesanal amb l'ajuda de tots els membres de la família. 

“Quan un dels seus fills, el meu pare, tenia amb prou faenes 14 anys, va començar a treballar de forma activa en aquell petit negoci. Era un treballador nat, concienzudo, responsable i amb una vena emprenedora que va deixar veure des de molt jove. Quan el meu avi mor va prendre les regnes del negoci familiar i, en 1982, es constituïx Granja Campomayor com a societat”.

 

Instalaciones de Campomayor

Instal·lacions de Campomayor 

Des de la seua responsabilitat com CEO i empresària, María Caridad García assegura que: “cada dia tenim molts reptes que afrontar però, tal vegada en estos moments, els majors siguen mantindre l'equilibri entre la visió a llarg termini i la gestió dels desafiaments diaris, enfrontar-se a la incertesa del mercat, liderar equips diversos i ser àgils i flexibles en la presa de decisions”. 

Matemàtica de formació i vinculada al sector bancari on va treballar durant més de 20 anys, en 2001 va decidir incorporar-se amb plena dedicació a la gerència de l'empresa per a consolidar la companyia en un model de negoci basat en la innovació i baix la premissa del creixement controlat, sòlid i prudent.

“La meua impressió és que en la pròxima dècada veurem un augment significatiu en el nombre de dones que ocuparan càrrecs directius en les diverses indústries i sectors. Encara que encara hi ha molt per avançar, en Granja Campomayor ens enorgullix ser part del canvi en promoure una major representació femenina. De fet, el nostre equip directiu compta amb un 50% de dones”.

 

Filosofia

“La nostra filosofia sempre ha sigut la mateixa: esforç, dedicació i afecte per les coses ben fetes. Açò ens ha permès produir i comercialitzar ous frescos de gallines camperas, ecològiques, criades en sòl i de forma convencional. També comercialitzem, en exclusiva, ous a baixa temperatura que es cuinen en la seua pròpia pela llests per a consumir i altres enriquits amb Omega 3, sense oblidar els nostres ovoproductos com són la gemma, clara i ou sencer pasteuritzat”. 

“Són molts anys de treball destinats al fet que els nostres productes siguen reconeguts entre els millors del sector alimentari a nivell nacional. No és casualitat. La qualitat i la frescor dels nostres productes tenen molt a veure amb la ubicació de les nostres instal·lacions situades en un entorn natural privilegiat on els nostres animals gaudixen d'un tracte especial, sentint-se, en tot moment, en el seu habitat. Solament amb obrir un ou de Granja Campomayor podem veure que és diferent i així ho perceben els nostres clients”.

 

Prueba en el laboratorio

Prova de laboratori 
 

Assoliments 

Amb tan sol quatre especialistes en el departament de R+D+i, l'empresa vé desenvolupant una contínua labor d'investigació per a obtindre productes amb millors propietats alimentàries. Alguns dels seus projectes han sigut cofinançats pel CDTI Innovació i els fons FEDER.    

En 2022 van iniciar el desenvolupament del projecte OVOEXPAND que el seu objectiu és obtindre una nova gamma de productes elaborats a força d'hidrolitzat de clara d'ou que puguen conservar-se a temperatura ambiente presentant una vida útil comercial superior a tres mesos. Amb ell es pretén obtindre begudes aconseguides per mitjà de tractaments a Ultra Altes Temperatures (UHT) i altres productes culinaris com a salses i cremes. 

“La hidròlisi proteïca –assegura– és una tecnologia mitjançant la qual es trenquen zones específiques de la proteïna i es produïxen pèptids que poden aportar sabors, olors i poden ser menys estables a altres tecnologies emprades per a l'obtenció de productes amb una llarga vida útil. El que nosaltres hem treballat són diferents variables perquè estos hidrolitzats siguen aptes per a l'elaboració de productes de llarga vida”. 

Per al seu desenvolupament ha comptat amb la confinanciación del CDTI Innovació i els Fons FEDER, la col·laboració de diversos centres d'investigació, el centre tecnològic AINIA i la Universitat de Santiago de Compostel·la.

“M'agradaria ressaltar que tant les iniciatives cofinançades pel CDTI Innovació com les mobilitzades a nivell regional per l'Agència Gallega d'Innovació són ferramentes imprescindibles que ens ajuden a ser més àgils, amb una estructura acotada, reduir el risc, i entrar en un ecosistema on estem en contacte amb diferents actors que ens poden ajudar en el nostre dia a dia a nivell tècnic”. 

Elaboración de huevo cocinado a baja temperatura

Elaboració d'ou cuinat a baixa temperatura

 

Patent mundial

“Des de sempre hem cregut fermament en el potencial de l'ou com una matèria primera excepcionalment versàtil, amb nombroses possibilitats encara per descobrir. En explorar oportunitats, indaguem sobre la patent desenvolupada per Marta Miguel (CIAL-CSIC) i el canviat el nom xef Mario Sandoval. Intrigats per este estudi, ens vam posar en contacte amb ells i, hui en dia, som els exclusius licenciatarios d'aquesta patent a nivell mundial”.

“En examinar el treball realitzat, ens vam donar compte que esta patent podria marcar l'inici d'una nova era per a l'ús de l'ou com a matèria primera. En combinar diferents tecnologies, albirem la possibilitat de crear alguna cosa completament innovador”.

“Com a resultat d'anys d'esforç, hem aconseguit desenvolupar una varietat de preparats a força de clara d'ou. Estos ingredients són versàtils i poden integrar-se en diverses matrius alimentàries, permetent l'eliminació d'espesantes, emulgents, espumantes o gelificantes. A més, milloren significativament el perfil nutricional dels aliments en aportar proteïnes d'alta qualitat, sense greix i sense carbohidrats.  Es tracta de begudes i cremosos que suposen una alternativa a la llet i a les begudes vegetals, sense lactosa, sense gluten, sense greix i sense sucres afegits. Arran d'estos desenvolupaments hem constituït una spin-off per a ampliar el mercat de la nostra gamma de productes Wovo així com del seu ingredient base. La cerca de solucions innovadores basades en l'ou continuarà sent la pedra angular del nostre negoci”.

                     
Reptes tecnològics

“Sens dubte, en els últims anys el major assoliment tecnològic ha sigut poder industrialitzar la patent que tenim llicenciada, la qual cosa ha sigut bastant complex per la disrupció d'esta innovació. A més de l'esmentada palesa, estem treballant en diferents línies molt innovadores que tindran, sens dubte, molta acceptació en el mercat”.   

En els pròxims anys Granja Campomayor haurà d'adaptar-se a l'entorn digital per a optimitzar els processos i operacions i així maximitzar el seu rendiment operatiu.

“No cal oblidar –explica el seu CEO– que l'agilitat i transparència són imprescindibles per a respondre a les creixents demandes dels consumidors i mantindre la rellevància en un mercat canviant. D'altra banda, ens enfrontem a nombrosos desafiaments marcats per la inflació, la contenció del consum i l'augment dels tipus d'interés. La col·laboració entre empreses, la innovació, l'autenticitat en la comunicació i la gestió del talent amb enfocament humanista són essencials per a navegar estes turbulències”.

Amb una factuación que supera els 39 milions d'euros en el mercat nacional, en un futur confia a comercialitzar alguns dels seus productes en l'exterior.   

 

CDTI Innovació

El CDTI Innovació és l'Agència de Finançament de la Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats que promou la innovació i el desenvolupament tecnològic de les empreses espanyoles, canalitzant les sol·licituds de finançament i suport als projectes de R+D+I d'entitats espanyoles en els àmbits estatal i internacional. Contribuïm a la millora del nivell tecnològic de les empreses espanyoles i impulsem i, amb una xarxa internacional amb cobertura de 51 països, acompanyem la participació espanyola en programes internacionals de cooperació tecnològica i la transferència internacional de la seua tecnologia empresarial. El CDTI també recolza la creació i consolidació d'empreses de base tecnològica a Espanya.
 
El Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació, I.P.I. (CDTI) és una entitat pública depenent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

 

Més informació:

Oficina de Premsa
prensa@cdti.es
91-581.55.00

En Internet
Lloc web: www.cdti.es
En Linkedin: https://www.linkedin.com/company/29815
En X: https://twitter.com/cdti_innovacion
En Youtube: https://www.youtube.com/user/cdtioficial