María Caridade García Busto, CEO de Granxa Campomayor: “As axudas do CDTI Innovación permítennos ser máis áxiles como empresa”

María Caridade García Busto forma parte da terceira xeración de Granxa Campomayor, unha empresa familiar que soubo recoller un legado e transformalo nunha das pemes españolas máis innovadoras do sector avícola  

CEO GRANJA CAMPOMAYOR
Campomayor desenvolveu unha variedade de preparados a base de clara de ovo

Todo comezou hai 80 anos cando o seu avó tivo a idea de emprender nunha pequena aldea de Galicia con 300 galiñas como complemento á economía familiar daquel entón, e onde todo se facía de forma artesanal coa axuda de todos os membros da familia. 

“Cando un dos seus fillos, o meu pai, tiña apenas 14 anos, empezou a traballar de forma activa naquel pequeno negocio. Era un traballador nato, concienzudo, responsable e cunha vea emprendedora que deixou ver desde moi nova. Cando o meu avó falece tomou as rendas do negocio familiar e, en 1982, constitúese Granxa Campomayor como sociedade”.

 

Instalaciones de Campomayor

Instalacións de Campomayor 

Desde a súa responsabilidade como CEO e empresaria, María Caridade García asegura que: “cada día temos moitos retos que afrontar pero, talvez nestes momentos, os maiores sexan manter o equilibrio entre a visión a longo prazo e a xestión dos desafíos diarios, enfrontarse á incerteza do mercado, liderar equipos diversos e ser áxiles e flexibles na toma de decisións”. 

Matemática de formación e vinculada ao sector bancario onde traballou durante máis de 20 anos, en 2001 decidiu incorporarse con plena dedicación á xerencia da empresa para consolidar a compañía nun modelo de negocio baseado na innovación e baixo a premisa do crecemento controlado, sólido e prudente.

“A miña impresión é que na próxima década veremos un aumento significativo no número de mulleres que ocuparán cargos directivos nas diversas industrias e sectores. Aínda que aínda hai moito por avanzar, en Granxa Campomayor nos enorgullece ser parte do cambio ao promover unha maior representación feminina. De feito, o noso equipo directivo conta cun 50% de mulleres”.

 

Filosofía

“A nosa filosofía sempre foi a mesma: esforzo, dedicación e agarimo polas cousas ben feitas. Iso permitiunos producir e comercializar ovos frescos de galiñas camperas, ecolóxicas, criadas en chan e de forma convencional. Tamén comercializamos, en exclusiva, ovos a baixa temperatura que se cociñan na súa propia casca listos para consumir e outros enriquecidos con Omega 3, sen esquecer os nosos ovoproductos como son a xema, clara e ovo enteiro pasteurizado”. 

“Son moitos anos de traballo destinados a que os nosos produtos sexan recoñecidos entre os mellores do sector alimentario a nivel nacional. Non é casualidade. A calidade e a frescura dos nosos produtos teñen moito que ver coa localización das nosas instalacións situadas nunha contorna natural privilexiado onde os nosos animais gozan dun trato especial, sentíndose, en todo momento, no seu habitat. Só con abrir un ovo de Granxa Campomayor podemos ver que é diferente e así o perciben os nosos clientes”.

 

Prueba en el laboratorio

Proba de laboratorio 
 

Logros 

Con tan só catro especialistas no departamento de I+D+i, a empresa vén desenvolvendo un continuo labor de investigación para obter produtos con mellores propiedades alimentarias. Algúns dos seus proxectos foron cofinanciados polo CDTI Innovación e os fondos FEDER.    

En 2022 iniciaron o desenvolvemento do proxecto OVOEXPAND cuxo obxectivo é obter unha nova gama de produtos elaborados a base de hidrolizado de clara de ovo que poidan conservarse a temperatura ambiente presentando unha vida útil comercial superior a tres meses. Con el preténdese obter bebidas conseguidas por medio de tratamentos a Ultra Altas Temperaturas (UHT) e outros produtos culinarios como salsas e cremas. 

“A hidrólisis proteica –asegura– é unha tecnoloxía mediante a cal rompen zonas específicas da proteína e prodúcense péptidos que poden achegar sabores, cheiros e poden ser menos estables a outras tecnoloxías empregadas para a obtención de produtos cunha longa vida útil. O que nós traballamos son diferentes variables para que estes hidrolizados sexan aptos para a elaboración de produtos de longa vida”. 

Para o seu desenvolvemento contou coa confinanciación do CDTI Innovación e os Fondos FEDER, a colaboración de varios centros de investigación, o centro tecnolóxico AINIA e a Universidade de Santiago de Compostela.

“Gustaríame resaltar que tanto as iniciativas cofinanciadas polo CDTI Innovación como as mobilizadas a nivel rexional pola Axencia Galega de Innovación son ferramentas imprescindibles que nos axudan a ser máis áxiles, cunha estrutura acoutada, reducir o risco, e entrar nun ecosistema onde estamos en contacto con diferentes actores que nos poden axudar no noso día a día a nivel técnico”. 

Elaboración de huevo cocinado a baja temperatura

Elaboración de ovo cociñado a baixa temperatura

 

Patente mundial

“Desde sempre cremos firmemente no potencial do ovo como unha materia prima excepcionalmente versátil, con numerosas posibilidades aínda por descubrir. Ao explorar oportunidades, indagamos sobre a patente desenvolvida por Marta Miguel (CIAL-CSIC) e o renombrado chef Mario Sandoval. Intrigados por este estudo, puxémonos en contacto con eles e, hoxe en día, somos os exclusivos licenciatarios de dita patente a nivel mundial”.

“Ao examinar o traballo realizado, démonos conta de que esta patente podería marcar o inicio dunha nova era para o uso do ovo como materia prima. Ao combinar distintas tecnoloxías, albiscamos a posibilidade de crear algo completamente innovador”.

“Como resultado de anos de esforzo, logramos desenvolver unha variedade de preparados a base de clara de ovo. Estes ingredientes son versátiles e poden integrarse en diversas matrices alimentarias, permitindo a eliminación de espesantes, emulgentes, escumantes ou gelificantes. Ademais, melloran significativamente o perfil nutricional dos alimentos ao achegar proteínas de alta calidade, sen graxa e sen carbohidratos.  Trátase de bebidas e cremosos que supoñen unha alternativa ao leite e ás bebidas vexetais, sen lactosa, sen glute, sen graxa e sen azucres engadidos. Por mor destes desenvolvementos constituímos unha spin-off para ampliar o mercado da nosa gama de produtos Wovo así como do seu ingrediente basee. A procura de solucións innovadoras baseadas no ovo continuará sendo a pedra angular do noso negocio”.

                     
Retos tecnolóxicos

“Sen dúbida, nos últimos anos o maior logro tecnolóxico foi poder industrializar a patente que temos licenciada, o cal foi bastante complexo pola disrupción desta innovación. Ademais da mencionada patente, estamos a traballar en distintas liñas moi innovadoras que terán, sen dúbida, moita aceptación no mercado”.   

Nos próximos anos Granxa Campomayor deberá adaptarse á contorna dixital para optimizar os procesos e operacións e así maximizar o seu rendemento operativo.

“Non hai que esquecer –explica o seu CEO– que a axilidade e transparencia son imprescindibles para responder ás crecentes demandas dos consumidores e manter a relevancia nun mercado cambiante. Por outra banda, enfrontámonos a numerosos desafíos marcados pola inflación, a contención do consumo e o aumento dos tipos de xuro. A colaboración entre empresas, a innovación, a autenticidade na comunicación e a xestión do talento con enfoque humanista son esenciais para navegar estas turbulencias”.

Cunha factuación que supera os 39 millóns de euros no mercado nacional, nun futuro confía en comercializar algúns dos seus produtos no exterior.   

 

CDTI Innovación

O CDTI Innovación é a Axencia de Financiamento da Innovación do Ministerio de Ciencia, Innovación e Universidades que promove a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico das empresas españolas, canalizando as solicitudes de financiamento e apoio aos proxectos de I+D+i de entidades españolas nos ámbitos estatal e internacional. Contribuímos á mellora do nivel tecnolóxico das empresas españolas e impulsamos e, cunha rede internacional con cobertura de 51 países, acompañamos a participación española en programas internacionais de cooperación tecnolóxica e a transferencia internacional da súa tecnoloxía empresarial. O CDTI tamén apoia a creación e consolidación de empresas de base tecnolóxica en España.
 
O Centro para o Desenvolvemento Tecnolóxico e a Innovación, E.P.E. (CDTI) é unha entidade pública dependente do Ministerio de Ciencia, Innovación e Universidades.

 

Máis información:

Oficina de Prensa
prensa@cdti.es
91-581.55.00

En Internet
Sitio web: www.cdti.es
En Linkedin: https://www.linkedin.com/company/29815
En X: https://twitter.com/CDTI_innovacion
En Youtube: https://www.youtube.com/user/cdtioficial